Kinderopvang WageningenPostbus 126, 6700 AC, Wageningen0317-412010informatie@kinderopvang-wageningen.nlhttp://www.kinderopvang-wageningen.nl/img/logo.png

kindercentrum Menzjes
Lawickse Allee 130
6709 DZ  Wageningen

e-mail

KDV 0-4 jaar 
1 groep 
0317-450310 

 

Wilt u langskomen

op de locatie?

Vraag hier een

rondleiding aan! 

                                       

locatiemanager Geerriska van Ommeren

 pedagogisch beleid

Menzjes  


algemeen
pedagogisch beleid

algemeen
Menzjes bestaat uit één stamgroep voor kinderen van 0-4 jaar die zich op de begane grond in het pand van Menzis bevindt.  Bij Menzjes worden maximaal 12 kinderen opgevangen en de locatie is dus kleinschalig van opzet. 

Er is een grote ontdektuin waarin veel gespeeld wordt. Zo hebben we een zandbak, een beekloop, een speelhuisje en veel ruimte om te fietsen. De tuin is aangelegd met veel groen waardoor alle zintuigen bij de kinderen aan bod komen. Voor de jongere kinderen is er een grote buitenbox beschikbaar. 
Er is veel aandacht voor de ontwikkeling van kinderen in hun eigen tempo, voor creativiteit en gestructureerde en vrije activiteiten d.m.v. thema's, hiervoor gebruiken wij de methode van Startblokken. We kijken en luisteren goed naar de kinderen en sluiten aan bij hun beleefwereld.
Eens in de maand gaan we met de kinderen op vrijdag op bezoek bij onze oudere medemens in zorgcentrum Pieter Pauw. De interactie tussen de kinderen van Menzjes en de ouderen is fantastisch om te zien. We vinden het belangrijk om onze maatschappelijke betrokkenheid te laten zien en in te zetten.

pedagogisch beleid 
Er is een algemeen pedagogisch beleid , dat geldt voor de hele organisatie; daarnaast is er ook  een pedagogisch beleid per locatie (zie kader), waarin het eigen karakter van de locatie naar voren komt. Hieronder een korte indruk van het pedagogisch beleid van Menzjes.

Menzjes is een kleinschalig, kindercentrum. De kleinschaligheid zorgt voor een hecht gevoel van saamhorigheid tussen kinderen, ouders en pedagogisch medewerkers. 
De pedagogische accenten in de omgang met de kinderen
• We werken met de methode Startblokken. We vinden het belangrijk om bij te kunnen dragen aan een optimale ontwikkeling van communicatie, samenwerking, betrokkenheid, zelfvertrouwen, en motorische vaardigheden.
• We bieden kinderen een omgeving waarin ze in groepsverband en onder deskundige leiding, op een speelse manier gestimuleerd worden in hun  ontwikkeling.
• We werken op een manier die aansluit bij de belevingswereld van het kind.
• We waarborgen de emotionele veiligheid van kinderen.
• We waarderen en stimuleren persoonlijke en sociale competenties.
• We bieden kinderen veiligheid en vertrouwen, door duidelijkheid te scheppen in de vorm van een eigen vertrouwde groep met eigen vaste pedagogisch medewerkers, een vaste dagindeling en duidelijke regels. 
• We observeren de kinderen zorgvuldig.
• We werken met thema’s die aansluiten bij de belevingswereld van de kinderen en bij het dagelijks leven van de kinderen. 
We kiezen voor thema’s die kinderen uitlokken tot imitatiespel (meedoen met en imiteren van volwassenen), manipulatief spel (spelen met voorwerpen en materialen als zand en water), bewegingsspel, eenvoudige rollenspelen en taal (gesprekjes, voorlezen, liedjes). 
• We stimuleren zelfstandigheid en het zelfvertrouwen van kinderen, bijvoorbeeld bij het eten en aankleden. 
• We dragen normen en waarden over. We leren kinderen om  elkaar te waarderen, te respecteren en rekening te houden met elkaar.
© Kinderopvang Wageningen 2021