Kinderopvang WageningenPostbus 126, 6700 AC, Wageningen0317-412010informatie@kinderopvang-wageningen.nlhttp://www.kinderopvang-wageningen.nl/img/logo.png

Kindercentrum het Klokhuis
Piet Bakkerstraat 1-3  en 5-7           
6708 SW  Wageningen

Neem contact op

KDV 0 tot 4 jaar
0-1 jaar Bellefleur 0317-450404
1-2 jaar Bloesem 0317-450404
2-4 jaar Stampertjes 0317-763722

BSO 4 tot 13 jaar
4-7 jaar Sterappels  0317-450404
7+ jaar Fiesta 0317-763722

   

Wilt u langskomen

op de locatie?

Vraag hier een

rondleiding aan!

        
 

Pedagogisch beleid

het Klokhuis

 

Geerriska van Ommeren

Locatiemanager

 

 


kindercentrum het Klokhuisalgemeen
dagopvang kdv
buitenschoolse opvang bso
pedagogisch beleid

algemeen

Het Klokhuis is gehuisvest in twee naast elkaar gelegen panden aan de Piet Bakkerstraat.  De locatie bestaat uit drie KDV groepen; een stamgroep in de leeftijd van 0-1 jaar, Bellefleur, een stamgroep in de leeftijd van 1-2 jaar, Bloesem en een stamgroep in de leeftijd van 2-4 jaar, de Stampertjes. Er zijn drie BSO groepen, verdeeld over twee naast elkaar gelegen panden; de Sterappeltjes in de leeftijd van 4-7 jaar en Fiësta in de leeftijd van 7+.
OBS de Nijenoord en de Johan Frisoschool liggen om de hoek,  daarom kunnen de BSO-kinderen van deze basisscholen lopend uit school gehaald worden of zelfstandig naar het Klokhuis komen als ze wat ouder zijn. 

Op woensdag en vrijdag spelen de kinderen van BSO het Kievitsnest en BSO het Klokhuis samen. De kinderen van OBS de Wereld, OBS de Tarthorst en de Johan Frisoschool locatie zuid worden dan opgehaald door de BSO bus van Kinderopvang Wageningen. De kinderen stromen spelenderwijs door van de ene naar de andere leeftijdsgroep, omdat ze van tevoren wel eens op de volgende groep mogen spelen en op rustige dagen samen worden opgevangen. 
De buitenruimte bestaat uit een zonnige ontdektuin waar kinderen lekker kunnen spelen. In deze tuin kunnen de kinderen fietsen, spelen met de tractor, gemaakt van echte tractorbanden of in het speelhuis en ‘s zomers met zand en water in de zandbak met watertafel. 

Aan de andere zijde van beide gebouwen is ook een tuin waar gefietst en met zand gespeeld kan worden en waar kinderen allerlei geuren kunnen ervaren door de prachtige natuurlijke elementen die in de tuin zijn aangebracht. Tevens kunnen we met de BSO ook gebruik maken van het naastgelegen schoolplein.  Mogelijkheden genoeg dus!

 

kinderdagopvang
Voor kinderdagopvang beschikken de groepen over lichte groepsruimten, die ruim van opzet zijn. De babygroep, Bellefleur is het kleinst, en helemaal afgestemd op baby’s.
De ruimte van Bloesem ligt pal naast Bellefleur en beide ruimtes zijn middels openslaande deuren met elkaar in verbinding te brengen. Op rustigere dagen en rustige momenten op de dag geven we de kinderen van Bellefleur en Bloesem de ruimte om bij elkaar op de groep te kunnen spelen. De Stampertjes hebben hun groepsruimte in het naastgelegen pand. De peuters beschikken over een prachtige, ruime en uitdagende groepsruimte met verschillende speelmogelijkheden waaronder een speelhuisje met glijbaan. De binnenruimte is voorzien van verschillende speelhoeken zoals een huishoek, bouwhoek en leeshoek, waarin we ook aandacht hebben voor voorlezen.

We laten kinderen al op jonge leeftijd kennismaken met lezen en voorgelezen worden. Boekstart, in samenwerking met de BBLTHK, helpt ons hierbij om de taalontwikkeling bij jonge kinderen verder te stimuleren.

Aan een lange tafel kan samen worden gegeten en geknutseld. Ook een slaapkamer ontbreekt natuurlijk niet. De ruimtes zijn fris geschilderd in appelkleurtjes. Naast het spelen op de groep en in onze tuin, gaan we er graag op uit. Soms voor een boodschap, of naar de BBLTHK, maar ook een uitstapje naar de boerderijen in het naast gelegen Binnenveld behoort tot de mogelijkheden.

Op het Klokhuis is zowel hele als halve dagopvang mogelijk.

buitenschoolse opvang
De BSO bestaat uit drie groepen.  Er is er genoeg te doen op BSO het Klokhuis. Bouwen met Kapla, buiten spelen op het grote schoolplein of in de BSO-tuin, of, als je bij de sloot mag, waterbeestjes bekijken of spelen met het vlot. Er kan gelezen en geknutseld worden. Bij de Sterappeltjes hebben we vier ruimtes tot onze beschikking. In iedere ruimte zijn andere speelmaterialen zodat de verschillende ontwikkelingsgebieden aan bod komen. 

Voor de oudere kinderen bij de 7 en 10 plus is er een Playstation. Fiësta beschikt ook over twee ruimtes waar kinderen met allerlei materialen kunnen spelen en knutselen. In deze ruimte bevindt zich ook een houten huis dat in verschillende thema’s ingericht kan worden. 

We werken themagericht met de methode Startblokken. In het werken met thema’s sluiten we aan bij de verschillende leeftijdscategorieën waarin onze kinderen zich bevinden. 
In de vakanties hebben we de hele dag de tijd en kunnen we uitstapjes maken naar bijvoorbeeld de dierentuin of gaan we lasergamen met de oudere kinderen. De kinderen van BSO het Kievitsnest sluiten tijdens de vakanties altijd bij ons aan. Met elkaar zorgen we voor een leuk, uitdagend activiteiten aanbod, voor ieder kind wat wils.
Tenslotte is er het kinderkookcafé op Fiësta. Hier kunnen kinderen koken voor hun ouders en familie. We maken heel veel lekkere gerechten uit verschillende landen.  Elk kinderkookcafé is er weer een ander land aan de beurt.

pedagogisch beleid van de locatie
Er is een algemeen pedagogisch beleid, dat geldt voor de hele organisatie; daarnaast is er ook een pedagogisch beleid per locatie (zie kader), waarin het eigen karakter van de locatie naar voren komt. Hieronder een indruk van het pedagogisch beleid van het Klokhuis.

Het beleid van het Klokhuis is gebaseerd op ontwikkelingsgericht werken met de methode Startblokken. De pedagogisch medewerkers volgen de kinderen in hun belevingswereld en begeleiden en stimuleren door activiteiten hierop af te stemmen. Bij iedere activiteit wordt gekeken naar het doel waarom we een activiteit aanbieden.

De pedagogische accenten in de omgang met de kinderen:

  • We bieden kinderen een betekenisvol activiteiten aanbod in een afwisselende, uitdagende en rijke speelomgeving. Dat doen we door het werken met thema’s. We zetten thema’s breed in om van alles met de kinderen te ondernemen
  • We geven aandacht aan de eigenheid van kinderen. 
  • We zorgen dat kinderen zich emotioneel veilig en vertrouwd voelen zodat ontwikkeling en ontplooiing van kinderen goed op gang komt en kinderen als vanzelfsprekend op onderzoek uitgaan om de wereld te ontdekken.
  • We zijn betrokken bij al onze kinderen en hun ouders.
  • We bieden een fijne en huiselijke sfeer op onze stamgroepen.
  • Met de kinderen in de BSO gaan we bijvoorbeeld bakken en koken of samen het kindercentrum versieren. In de uitgebreide keuken van de BSO laten we de kinderen kennismaken met allerlei kooktechnieken en onbekende eetgewoonten. Dit is een van de manieren om kinderen te leren om goed samen te werken.
  • We houden rekening met de individuele behoeften en het ontwikkelingsniveau van elk kind en we besteden extra aandacht aan kinderen met een ontwikkelingsachterstand.
  • D.m.v. grote en kleine groepsactiviteiten stimuleren we de sociale ontwikkeling van kinderen en leren hen om rekening met elkaar te houden.
  • We leren kinderen respect te hebben voor elkaar.
  • We stimuleren ervarend leren. Bijvoorbeeld als kinderen onderling elkaars grenzen uitproberen, geven we ze wel de tijd om zelf uit te vinden op welke manier ze hier het beste op kunnen reageren, zodat ze zelf leren om conflicten op te lossen. 

 

© Kinderopvang Wageningen 2022