Kinderopvang WageningenPostbus 126, 6700 AC, Wageningen0317-412010informatie@kinderopvang-wageningen.nlhttp://www.kinderopvang-wageningen.nl/img/logo.png

tienercentrum het Melkhuisje 
Churchillweg 39
6707 JB Wageningen 

BSO 9,5/10 tot 13 jaar  
1 groep 
0317-412138  mail

 

Wilt u langskomen

op de locatie?

Vraag hier een

rondleiding aan!

locatiemanager Marion van Leeuwen
pedagogisch beleid
het Melkhuisje

algemeen
BSO het Melkhuisje biedt opvang aan kinderen in de leeftijd van 9,5 t/m 12 jaar. We zitten op de begane grond van het Melkhuisje. De naam Melkhuisje komt van het oorspronkelijke gebruik van het pand: het was het kantoor van de melkfabriek.
De kinderen komen zelfstandig van school naar het Melkhuisje. De centrale plek bij binnenkomst is de bar. Daar vinken we op de iPad aan dat een kind is gearriveerd, er staat wat te drinken en te eten en we maken een praatje. Daarna bedenken de kinderen wat ze willen gaan doen. Er zijn allerlei hoeken waar ze verschillende activiteiten kunnen doen. Er is een ruimte met een poolbiljart en een tafeltennistafel, er zijn computers voor spelletjes, er is een muziekkamer, er zijn allerlei gezelschapsspelen en er is veel knutselmateriaal. En er is een ruime zithoek waar de kinderen lekker kunnen chillen.
Buiten is er ook van alles te  doen: er is een groot plein met twee doelen en twee korven. Er wordt met name heel veel gevoetbald! Verder is er een trampoline, een footpool, een boomhut en een moestuin.  Voor de schoolvakanties wordt er altijd een activiteitenprogramma gemaakt. Daar zitten veel uitjes bij, maar ook dingen als Expeditie Robinson of Wie is de Mol, dat we op de locatie spelen. Bakken en koken zijn ook activiteiten die erg in trek zijn bij de kinderen. Regelmatig doen de dan ook zelf eerst de boodschappen: zo leren ze dat ook!

Op het Melkhuisje zitten alle kinderen bij elkaar in de groep. Die groep is per dag maximaal 30 kinderen groot. Er werken vier pedagogisch medewerkers op het Melkhuisje, twee mannen en twee vrouwen. Op dagen dat er tussen de 20 en 30 kinderen aanwezig zijn, wordt er met drie mensen gewerkt; op rustiger dagen met minder.  

pedagogisch beleid
Er is een algemeen pedagogisch beleid, dat geldt voor de hele organisatie; daarnaast is er ook een pedagogisch beleid per locatie (zie kader), waarin het eigen karakter van de locatie naar voren komt.

Hieronder een korte indruk van het pedagogisch beleid op het Melkhuisje. Op het Melkhuisje proberen we aan te sluiten bij wat er bij de kinderen leeft en bij wat zij graag willen ondernemen in hun vrije tijd. Een prettige sfeer en ontspanning staan daarbij hoog in het vaandel.
Ons doel is dat kinderen zich thuis voelen en ervaren dat ze allemaal welkom zijn.
Punten die we belangrijk vinden in de omgang met de kinderen zijn:

  • we zijn er op gericht dat kinderen een positief zelfbeeld ontwikkelen en respect hebben voor zichzelf en voor elkaar. Dit doen we d.m.v. duidelijke gedragsregels, zoals elkaar uit laten praten en niemand buitensluiten. We betrekken de kinderen bij het opstellen van de gedragsregels. 
  • we stimuleren kinderen om samen te werken, maar ook om hun eigen interesses te ontwikkelen. 
  • we zorgen dat het activiteitenaanbod voldoende uitdaging biedt. 
  • we ondersteunen kinderen bij het weerbaar worden, onderhandelen en conflicten oplossen. 
  • we  respecteren de privacy waar kinderen van deze leeftijd steeds meer behoefte aan krijgen. Ze  zijn niet altijd en overal onder direct toezicht van ons, en ze kunnen zich ook even alleen terugtrekken. 
  • we leren kinderen open te staan voor gewoonten en rituelen van verschillende (sub)culturen. 
© Kinderopvang Wageningen 2019